Emoties bij A Whiter Shade of Pale

Een blog over de popklassieker ‘A Whiter Shade of Pale’ van de Britse progrockband Procol Harum, dat vooral bekend werd door de sound van het Hammondorgel en de stem van leadman Gary Brooker. (Luisteren? Hier een You Tube-link.) Het verhaal start in 1967, als het nummer als single en potentiële nummer 1 verschijnt. Mijn vader – op dat moment 41 jaar oud en groot liefhebber van alle vormen van orgelmuziek – hoort het nummer op de radio. Hij vindt het zo fantastisch dat hij de single nog dezelfde dag koopt bij platenzaak Lieffering op het Lorentzplein in het Haagse Laakkwartier…

Lees verder!

Retourtje Griekenland

‘Ik vraag het je nu voor de derde keer, Amalia: breng je koffers naar boven. En ruim ze uit. Laat de smartphone maar beneden.’ De oudste dochter geeft geen sjoege en staart gedachteloos naar het telefoonscherm. ‘Hoor je me? Ruim die rommel op! We zijn nu al drie uur hier, en je hebt nog niets gedaan.’ ‘Hè, mam, zeur niet zo. Dat kunnen de lakeien toch doen? Ik heb ook recht op vakantie hoor. Ik ben doodmoe.’ ‘Hoe vaak moet ik je nog zeggen dat de bedienden morgenmiddag pas hier zijn. En noem ze geen lakeien. We leven niet in..

Lees verder!

SENNA

Ik zat die zondagmiddag al met tegenzin klaar voor de uitzending van de Grand Prix van San Marino. Formule 1 was, is en blijft mijn absoluut favoriete sport, maar de gebeurtenissen van de vrijdag en de zaterdag lieten me niet los. Ik zat bij mijn ouders, zoals zo vaak op zondagmiddag, om gezellig samen de Grand Prix te kijken. Deze keer hoopte ik dat de race snel voorbij zou zijn. Iedere dag drama Eerst was er op vrijdag een heftige crash van Rubens Barrichello met zijn Jordan. Kordaat ingrijpen van F1-dokter Sid Watkins redde Rubens’ leven, al heeft dat nooit..

Lees verder!

Uit elkaar

Als we de Dodenherdenking en de doodverklaring van Prins Philip (fake news) niet meetellen, was het donderdag hét gesprek van de dag: ze gaan uit elkaar! Zomaar. Ineens. Er waren al geruchten over hun toekomst. En nu geven ze het zelf toe: uit elkaar. Eén van de twee gaat vrijdag een toelichting geven, want we zitten nu allemaal met een hoop vragen natuurlijk. Dat zal hopelijk wat licht in de duisternis geven. Maar over wie heb ik het dan, vraag je? Hallo… ik heb het natuurlijk over Mattie en Wietze! Over wie? Wie?? Ja, ik geef toe, dat was ook..

Lees verder!

Erfgoed

Breaking news. Het worstenbroodje stond deze donderdag volop in de schijnwerpers. We hebben alhier blijkbaar een Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Hun directeur maakte hoogstpersoonlijk bekend dat het worstenbroodje per direct is toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Alle reden voor een erfgoed-feestje, en wel tijdens de jaarlijkse uitreiking van het lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Blijkbaar is het geen enkel bezwaar om een Nederlandse onderscheiding toe te kennen aan een product dat zich bij voorkeur presenteert als zijnde een lekkernij dat slechts in één van de twaalf provincies gemaakt kan worden… Discriminatie van alles dat zich boven de grote rivieren bevindt…

Lees verder!

Bowie

Om de één of andere reden liet ik maandag mijn wekker een paar keer vaker snoozen. Hij meldde zich zoals altijd om kwart over zeven, maar ik stond pas een uur later op. Ik pak dan altijd eerst mijn iPad, om nieuws en e-mail te checken. Wat een mokerslag! Bowie overleden. David Bowie!! Dood! Ik kon het niet geloven. De man was zo veel in het nieuws de laatste tijd. De expositie in het Groninger Museum. Een nieuw album, Blackstar, dat afgelopen vrijdag op zijn 69e verjaardag verscheen. En positieve reacties opleverde. En nu dood? Het kwam onwerkelijk over. Maar ik..

Lees verder!

Twitter: eerst nadenken, dan tweeten

Ik was een beetje dom, afgelopen woensdag. Ik zag op Twitter een bijna angstaanjagende foto voorbijkomen van het ijzelleed in noord Nederland. Dezelfde foto die hiernaast staat. Maar dan gespiegeld. En ik dacht: wow! De ellende en ontwrichting van het openbare leven in één beeld. Wát een toestand! Voordat ik het goed en wel doorhad, had ik de retweet al geplaatst. Zonder verdere toelichting. Het beeld sprak voor zich. Dan zat ik toch maar goed in het kwakkelwinterende Zuid-Holland. Noodtoestand Maar direct daarna kwam de twijfel. Zou het wel waar zijn? Was dit wel in Nederland? Zo extreem? En – op..

Lees verder!

Wordt ongelimiteerd twitteren mogelijk?

Verrassend nieuws over Twitter vandaag. Volgens de populaire en meestal goed geïnformeerde website recode.net overweegt Twitter de bekende limiet van 140 characters te laten vallen. Enige tijd terug verviel deze grens al voor de privéberichten die twitteraars onderling versturen. En via de Twitterwebsite en -app is het sinds kort mogelijk een retweet van eigen commentaar te voorzien, en de link naar de originele tweet als aparte bijlage mee te sturen. Dat gaf al wat lucht voor de twittergebruikers die zijn of haar ei niet binnen de 140 characters kwijt kunnen. Twitter zélf heeft nog niet gereageerd op het bericht. Dus..

Lees verder!

Instagram niet meer vierkant. Leuk! Of niet?

Via de immens populaire app Instagram (IG) kun je sinds 28 augustus ook andere beeldformaten dan het kenmerkende vierkante beeld uploaden. Volgens de bouwers van Instagram een wens van heel veel gebruikers. En daar hebben ze nu naar geluisterd. Logisch, want klant is koning nietwaar. Maar moeten we er blij mee zijn? Enkele kanttekeningen. Wie gebruikt Instagram? Wie zijn eigenlijk de Instagramgebruikers? Ik denk dat je ze grofweg in drie groepen kunt indelen. Allereerst fotografen; soms professioneel maar meestal hobbymatig. Want sinds de digitale fotografie is iedereen een beetje fotograaf toch? En vaak ook wel wat méér dan ‘een beetje’…

Lees verder!

Ophef

Ophef! In Pijnacker-Nootdorp! Ja, mijn woonplaats doet in weinig onder voor de rest van Nederland. Nadat we eerder in Nederland al wereldberoemd werden door de actie van Tarik Z. U weet wel, de journaalgijzelaar of zo iets, die Nederland urenlang deed sidderen met zijn acties in het Hilversumse (ironie!). En sinds vorige week is het weer raak. Alweer ophef! Wat is er aan de hand? Er komt een circus naar Pijnacker! Je denkt vast: nou en, dat gebeurt toch wel vaker? Zeker, maar een circus met wilde dieren! En dat zorgt tegenwoordig voor een hoop gedoe. Ik bedoel: ophef. Want..

Lees verder!